Hier kan je de les vinden rond 4.2 Extreem weer:

Via deze link kan je de cursus vinden van 4.2 Extreem weer

4.2 Extreem weer

In het eerste trimester hebben jullie een bericht rond actualiteit voorgebracht. Vaak gingen deze berichten rond een extreem weersverschijnsel, denk maar aan een storm, orkanen of tornado's,.... In dit thema gaan we deze vormen van extreem weer verder bekijken. 

Vaak zorgen weersomstandigheden die extreem zijn voor overlast of schade. Het landschap kan dan heel snel veranderen:

2.1 Extreem weer in België:

Ook hier bij ons, in België, krijgen we soms te maken met extreme weersomstandigheden. Het kan bijvoorbeeld gaan om hittegolven, stormen, overstromingen,...

Hittegolf:

We spreken van een hittegolf in België wanneer het in Ukkel minstens vijf opeenvolgende dagen 25°C of warmer is en waarvan minstens drie dagen een temperatuur hebben van 30°C of meer.

Een storm:

Een storm komt voor wanneer we een wind hebben van meer dan 75km/u gedurende meer dan 10 minuten. Vaak gaat dat gepaard met een onweer, met hevige regenval of hagel, soms met overstromingen tot gevolg.

Een onweer:

Het KMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut van België) waarschuwt voor onweer via kleurcodes: van groen wanneer er geen gevaar is over geel en oranje tot rood bij zeer slechte en gevaarlijke weersomstandigheden. We kunnen wateroverlast en stormschade melden via een speciaal noodnummer, 1722.

2.2. Orkanen en tornado's

Voorbeelden van extreme weersomstandigheden zijn orkanen en tornado's. (Bekijk zeker ook de extra filmpjes in het vakje handige links & filmpjes).

Orkanen:

Orkanen ontstaan boven de zee wanneer het zeewater een temperatuur van 28°C of meer heeft. Zo weet je ook meteen waarom hier in België geen orkanen kunnen voorkomen. Ze hebben een wolkenband van soms meer dan 500 km met in het oog een windstil gebied met een heel lage druk. Soms valt de druk terug tot waarden van 900 hPa! Door een groot tekort aan lucht in dat oog wordt de lucht er rond aangezogen. Dat veroorzaakt veel wolken, neerslag en hevige winden die een snelheid van meer dan 250 km/u kunnen halen! Wanneer een orkaan voorbij raast, worden bomen ontworteld en huizen vernield. Orkanen laten een spoor van vernieling na en kunnen het landschap zeer snel veranderen.


Tornado's:

Tornado's zijn windhozen die kleiner zijn van afmeting, een tiental meter tot een paar honderd meter (in vergelijking met de 500 km van orkanen dus een heel groot verschil!). Ze hebben een soort slurf die materiaal van de grond opzuigt en ze kunnen hele grote snelheden halen. Ook tornado's kunnen het landschap zeer snel veranderen. Er zijn ook mensen die gaan jagen op tornado's! Bekijk het filmpje zeker in de handige links & filmpjes!

Aardrijkskunde Thema 4 | Alle rechten voorbehouden 2020
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin